Friday, December 16, 2011

To-Do-List

MAR531:
- Type of clouds
- report Tuba


MAR520:
- Summary of Hurricane video
- Lab exercise


MGT420:
- interview Pizza Hut Delivery ~submit 23/12/2011
- past year question (chapter6-11)  ~submit 26/12/2011


BJP401:
- video ~submit 22/12/2011



MAR510:
- report Penang ~submit 27-29/12/2011
- presentation  


CTU553:
- presentation + report ~submit 19/11/2011


HSL116:
- assignment


" Jgn merungut sayang... "

Monday, December 12, 2011

sile jangan perasan!

ape nak ckp ek. Nak kate jeles tu taklah, nak kate sedih langsung tak, nak kate mara pulak, ade lah sikit. Camtu lah aku pny prasaan skang ni. Aku ni bknnye ape, cume aku xsuke je kene tipu. Klu aku tny tu troz trg je lah, tak pyh nk tipu aku, aku bkn nak kat ko pon, ko jujur je lah ngan aku klu aku tny tu, tak payah nk tipu aku. Aku xheran pon. Drp ko tipu aku rse mcm meluat pulak ngan ko skang ni. Aku ni juz nak ade 'kawan' berborak je, bkn nak lebih2 pon ngan ko. Ko xpyh la nak anggap aku ni cam pompuan len yg SENANG sgt ko nk flirt2 bagai. DAMN lah ko ni!Aku nak watpe ek ngan ko skang ni. Aku nak biakan je ke like aku  tak taw hal sbenar?nak lyn je ko cam bese?ke nak maki ko dpn2 ek?huhu. Nti lah aku fikir. 

Ko pulak xpayah lah nak tenung aku MACAM NAK MENGURAT AKU DAN BERHARAP AKU AKAN CAIR DGN RENUNGAN SUCK KO TU. Seriously aku rse mcm nak bg ko penampo siot. Sorilah aku mmg susah nak pcy pd yg nmenye LELAKI. Klu aku layan x semestinye aku syok yerk.....so jgnlah perasan!aku bkn lah nak flirt. Tapi aku kesian tgk org flirt sorang2. Nak lah jugak aku melayan sambil mengkaji  prangai asli ko tu. So skang aku da taw and aku nak tgk smpi bile ko bole bertahan. ASSALAMUALAIKUM.

prinsip aku: kalau suke setia, klu xsuke tinggalkan.



" Ade aku kesa? "

Thursday, December 8, 2011

This is a Story About A and B

Dulu...

A dan B rapat.Bile jumpe kadang2 A approach B, kadang2 B yg approach A. Slalu lepak sme2, borak2, mcm2 benda dorang cerita. A suke brkawan ngan B, B pon ske brkwn ngan A. Klu da brjmp tu mmg xnak pisah klu bole sbb due2 selesa bile brsame. A suke gaye B yg cool, menenangkan, suke senyum, baik, klaka, gile2, mmg sekepala ngan A. Tapi A x pasti lah ats sbb ape B brkwn ngan A. Ikhlas ke, sbb B rse ape yg A rse ke, ataupon juz utk mengisi kekosongan mase tu. Tp yg pasti A xpnh lupe tiap saat A ngan B. B x mcm org len yg A pnh knl. B xpnh membosankan, tp sangaaat menyelesakan.

Sekarang...

A dan B da jarang jumpe. A dan B da jarang contact. A dan B da jarang bertegur sapa. A dan B da x serapat dulu. A da xtegur B bile jumpe. A wat bodo je bile jumpe B. Paling2 pon senyum je. B pon da dingin je bile jumpe A. Da xde alasan utk A jumpe B. B da bahagia ngan idop dia. A pon da makin selesa ngan idop dia. So... sampai setakat ni je lah perjalanan hubungan A dan B....

" I'm Sorry, Goodbye "

Saturday, December 3, 2011

Beautiful Girls Are Everywhere

Da lme x update blog. I really miss my blog. Aku takdelah nak crita ape sgt pon tp juz nak share je ape yg aku buat sepanjang mlm ni : mengusha awek org, A very cute lady, SELENA GOMEZ. Suke sgt tgk muke comel dia ni. :)







" Everyone deserved to be beautiful "

Thursday, October 6, 2011

Nothing...

Harini bangon pukul 10. Actually x taw nak watpe. Nak study pon xtaw nak study ape. Last2 aku bukak shipping and port management. Bace lah ckit2. Aku ni bukannye suke subjek yg kne membace n menghafal byk2 ni. Dpt plak Sem ni xde subjek mengira, sume subjek membace. Tak taw lah aku bole cope ke tak. Hopefully bole lah. Malam nti igt nak study Jepun. Skang ni aku mls nak fikir pasal bnde2 yg x penting. Semalam umur aku da masok 20 tahun. So, aku harap aku akan lebih matang dlm menilai kehidupan. Sem ni aku nak mengejar dekan. Harap2 aku berjaya. YES Berlian!you can do it!

"Kawan ni kadang2 bole jadi org yg paling menyakitkan hati kita"

Thursday, September 8, 2011

ARAU, here I come!

Oh my bell! tap tup top tip da abiz da cuti aku. Cuti aku sem ni mmg btol2 terisi sbb aku cuti2 je troz start keje n lg 2 ari nk raye bwu aku benti keje. Duit?yaww!duit blanja utk cuti kli ni mmg aku xmntk mak aku pon. Aku duk perabih duit gaji yg kononnye nk simpan wat byr lesen scuba. Tp laz2 bape kerat je lah yg aku simpan.hehehe. Takpe lah, ade lah jugak duit simpanan drp xde langsung arn.

Dan skarang ni aku mmg excited giloss nk balik arau. Tapi masalah aku skang ni, aku mmg tersangatlah malas nk pack brg. Aduh.....Mmg mls sunggoh!Skang ni aku nga dok termnong pk bile aku nk start kms beg nih,. Esok da nak berangkat blk muar sbb sabtu aku nek bas drp muar. Wake up BERLIAN!jgn mls2!keje kau xde sape yg nk tlg wat. Sume ko wat sndri oke!

"DONE!"

Wednesday, September 7, 2011

21 Februari 2007

Ini bkn tarikh lahir aku, bukan juge tarikh lahir si dia, dan jaoh skali tarikh couple kami. Jadi tarikh apekah ini? siapa ade jawapan?

YA...

21 Februari 2007 adalah tarikh bermulanye persahabatan aku dan NOOR ATIKA BINTI AHMAD..the one and only, my truly best friend tieka. Pejam celik pejam celik, da 4 taon kitowang berkawan. Aku ingat lagi mse first time aku jumpe dia dulu. Mase tu hari perndaftaran student baru MRSM Transkrian. Kitowang jumpe kat bilik A102, bilik keramat. Mase tu dia roomate aku ngan fie n anje. Ktwg start kwn pon pasal share payung mse nak pi dewan. Time tu hujan. Then dia ajk aku share payung ngan dia. Start drp tu mne2 pegi kitowang pi sme2. Kat mne ade dia, kat situ jugak lah aku ade. Sampai kan kdg2 klu ktwg jln swg2, dak2 lain mesti tny, mne bell?x pon mne tieka?
Camtu lah erat nye hbgn kitowang.

Tieka ni orgnye cute cam tweety bird. Dia lincah, aktif, byk mulut, n sgt caring. Dia sgt phm aku, dia taw bile aku bad mood, npe aku bad mood, n cmne nk handle aku bile aku xde mood. Tu yg wat aku cyunk kat dia lah. Dia lah teman aku glak ktawa, menangis, gado, dan dia jugak lah teman aku waktu nk mkn maggi mlm2 bute. Kitowang slalu mkn brand CINTAN time tu. Mmg x lengkaplah idop klu xde CINTAN. Tiap mlm lepas prep mesti kitowang pekena CINTAN. Nnti ade lah 2 minah duk angkut tupperware kat aras msk megi. Hah, kitowang lah tu. 

Aku ingat lg time form 4, aku single. 2 taon menjanda xde boipren. Tieka ade boipren. Hah, nasib bek lah. Klu x due2 nk cite psl boipren msg2 sape nk dgr arn. Tieka slalu lah citer psl boy dia. Bile dia gado kat aku lah tempat dia lps grm, mlalak. Aku jugak lah yg pi slow talk ngan boy dia duk hangin2 psl dwg gado. Aii..kenangan2. Selincah lincah kwn aku ni sebenanye dia manje orgnye. Cengeng, kuat nangis. Klaka tgk dia kdg2. Rapat2 ktwg pon ktwg slalu gado. Lagi2 mse time form 5. Aku tataw npe aku cpt je touching ngan dia time form 5. Dia pon cam slalu gak la touching ngan aku. Kdg2 ktwg x bertgur. Tapi g mkn, g klas still sme2 ag wpon x bertgur sapa. Bole bygkn x?hehe.

Byk lagi lah kenangan time kat maktab dlu ngan tieka. Nk citer sume mmg x abiz 1ari. Silap2 hang laptop aku nih duk pnoh citer psl dia. Citer pasal kitowang x abiz time kat maktab. Ktwg still sme2 lagi mse kat KMJ. wpon kitowang x sme blok n x sme klas, Tapi tiap ptg ktwg msti trn mkn n riadah sme2. Mse ni wpon boipren dia da bertukar, tp aku jugak lah tempat dia mngadu nasib, n aku jugak lah yg rajin slow talk ngan boy dia time dwg ade mslh. Kenangan yg plg x bole lupe bile kitowang pi overnight kat mlaka. First n the last time lah aku wat arn. Tu pon ngan best friend aku. Klu ngan org len mmg x lah.

Even skarang ni kitowng da jrg jumpe, n jrg sgt contact, tapi title truly bestpren uh still milik dia. Takde sape yg bole rampas title tu. Kenape, sbb dia lah yg phm aku, yg taw aku cmne, n dia jugak lah yg slalu jujur n brani bg nasihat kat aku sebenar benarnye. I really love u my friend!




2 bears from her

"Friendship never end"

Saturday, June 25, 2011

Perjalanan Masih Jauh..

Halo...halo...halo...da lme rasenye tak berbicara tentang PENDAPAT kat blog aku ni kannn...almaklumlah, skang ni i busy ngan karier i..poyo blagak!haha. Tade lah, actually skang ni mmg busy. Aku start keje pukul 9pagi then balik kul 9 mlm. Mmg xde mase langsung lah nak meluahkan idea yg terpendam kat blog tercyunk nih. 

Wat mase ni aku mmg tak tau nak bicara soal ape. Soal hati?ah!aku bosan lah. Asik2 pasal CINTA, CINTA, CINTA!gaye mcm org nga frust arn?haha. Tapi betollah, aku dah muak ngan cinta, prasaan, jiwang, u syg i, i syg u. BOSAN! rase mcm dah tak de modal bile balik2 cite psl cinta. Wat mase ni pon aku rase meluat bile ade org cube nk flirt2 ngan aku. Rase nak bagi makan kasut saiz 7 aje taw. Sesungguhnye aku mmg tak suke, menyampah, geli, meluat, muak dan segala2 nya lah dgn lelaki yg suke mengurat di jalanan ni. Bingit dowh!ko igt aku ni perempuan murahan yg tgh SALE!SALE!SALE! kah?huh!tolong lah jgn nak ganggu idop aku. Aku takde mood lah dgn lelaki skang nih.

Ade org tu cyap nak tny, "bile nak settle down?" boleh!ko igt nak cari laki ni mcm nak order KFC? 'saye nak dinner plate 1, kasi aym yg besa2, gebu2, drumstick 1,nk yg spicy'...argh!klu lah semudah tu. Kenapa?umo 20 tahun mmg WAJIB ade calon suami ke?or at least a steady boyfriend!MUST kah?xpaham!sedangkan aku rase perjalanan idop ni masih jaoh, ade byk lagi benda yg blom aku explore. Kalau dah ade LELAKI, sume tu akn terkawal, susah, leceh. Aku pon bkn nye desperate sgt yg abis2 blaja nak troz kawin. Mmg lah, sape x nak kawin, idop bahagia ngan yg tersyg. Tapi sume tu lame lagi. Bkn skarang. So, watpe nak settle down awl sgt. 

Ade plak yg kate, laki skang da x ramai, so kite pompuan kene brebut2. haha. funny!bia lah, klu x ramai bermadu lah ape lagi. hahaha. Choi!mintak jaoh lah. Aku lebih rela x kawin drp berkongsi kasih. Entahlah, aku lagi selesa mcm ni. Aku takot lah dgn lelaki. Biarlah da rase bersedia nti bwu aku terhegeh2 nak cari. Drp bercinta lme2, menambahkan dose, maksiat berleluasa. Astaghfirullahalazim. Tobat aku nyahhh!aku nak idop aku sentiasa diberkati Allah, biar ilmu yg aku blaja laju je masok. Takdela nanti menyesal di kemudian hari. Kalau pon aku da terjatuh cinta nanti, ataupon aku didekati oleh LELAKI, biarlah aku jth cinta dgn ikhlas, setulus hati dan kekal sampai ke mati. Aku dah penat nak bercinta lagi. Malas nak pikir pasal org lain, sdgkan idop aku ni pon tak betol lagi. Biarlah, tiap org ade pandangan masing2 tentang perasaan. Tapi buat mase ni aku nak lupekan dulu ape yg pnh jadik, biarlah takdir yg menentukan....

"Aku tetap aku"




Friday, June 17, 2011

AnDai iTu TakDirnYa...

Wah, tajuk gempak cam nk wat novel plak cik Berlian ni yerk. Pape pon, aku nak panjatkan kesyukuran kpd Allah sbb bg aku pluang merase kegembiraan. Wpon sikit je lagi nk mencapai kecemerlangan abadi, tapi kire bersyukur sgt2 sbb melebihi ape yg aku jangkakan. Ape citer ni bell?haha. Mesti korang konpius arn, minah ni nk citer ape sebenannye?ce cite ce cite. Tak delah, aku skang nga cite pasal result final examination aku. 

Alhamdulillah, melebihi drp ape yg aku target. Almaklumlah, sem ni mmg terserlah kemalasan aku yg mmg tak dpt dibendung. Study x rajen = malas, keje wat last minute, fesbuk most of the time. Mmg aku yakin lah result aku jatuh  menjunam dr sem lps. Tapi dgn berkat study last minute, doa aku, doa mak ngan ayah yg x jemu2 watkan solat hajat utk aku, sanggup bangun pagi2 bute even aku pon tak bangun seawal tu utk study semata2 nak mendoakan kecemerlangan anak depa. Alhamdulillah, inilah hasilnye, kejayaan utk mak ngan ayah..harap2 sem dpn aku dpt lebih lagi dr sem ni = dekan. Tambah semangat nak study sebenanye bile tgk result aku. Yelah, da lme tak tgk result cantik camni kan... 

Skang ni aku tak nak lg fikir psl bnde2 yg bole mrosakkan minda aku. Aku lbey tenang, and nk focus on my study. Tu azam sem baru. hehe. Tapi enjoy tetap, oke!

Tu je lah wat kali ni. Takde lagi jiwang2 ala mengada2 aku yerk,,tgu lah next post ke.....oke deyh, BYE!

"Yg bulat tak dtg bergolek, yg pipih tak dtg melayang"


Sunday, June 5, 2011

I'm Not That Kind of Lady!

Hye sume!rindu I tak?? *dlm nada geli.
Hehe..da lame rasenye tak update blog nih kan.rindu plak rasenye. Almaklum lah, busy working. Esok aku off, so dpt lah jugak berehat sebentar di RnR diamondre0510 nih. Sebenarnye aku nih nak luahkan prasaan sikit kat sini. Yelarr,,blog ni kan da jadik mcm my dear diary. Pape masalah aku sume aku sumbat kat sini bia ati aku ni lega sikit. Takde lah jiwe kacau je.

Aku pon tak tau lah semenjak dua menjak beberapa menjak nih aku slalu terjebak ngan pakwe org. Rase mcm da kene curse pulak. Bukanlah niat aku nak merampas pakwe org, aku ni juz nak berkwn je. Tapi tak sangka lah pulak bnde ni jadik makin trok. Camne ek. Camne nak elakkan bnde ni sume???penat lah weyh!Aku tak suke nak gado2 nih. Lagi2 pasal LELAKI. useless lah beb!

Aku paham, mmg perempuan sangattt tak bole trime klu pakwe dia lg2 yg plg dia syg spnoh hati baek ngan pompuan lain especially his ex. Yup!maybe klu aku pon aku akn rse jeles, sakit ati. Aku taw ape yg si gadis rase bile si jejaka xpena nak ambil kire prasaan si gadis. Aku pon pena rase prasaan tu. Entahlah, aku pon tak taw mmg ni sifat semulajadi lelaki atau lelaki 'itu' aje yg ade sifat semulajadi nih. Dia ni suke amik mudah prasaan perempuan, dia anggap ape yg dia buat btol dan tak pyh nak diperbetolkan. Bole? hah, ade lagi nih!then dia akan ngadu kat org lain yg dia ni x bersalah n jd mangsa keadaan. 

Korang mesti tak paham kan ape yg aku cite nih?ke korang bole bygkan situasi nih?pandai2 korang lah ek. Aku ni juz nak bgtau kat sini. Aku ni jenis yg x kesa nak berkwn ngan sesape, even ngan ex aku pon aku bole nak berkawan. Tapi yg penting, sume prasaan yg lepas2 tu kene lah singkirkan jaoh2, jgn nak duk feeling2 ngan aku tak pon nak mengharap 'something' drp aku. Yg tu mmg serta merta aku akn jaohkan diri dr kamu. Mmg lah klu stakat masih bf org tu tak menjamin ape2 lagi kan, sebab tu lah bg si gadis yg btol2 sygkan si jejaka, dia rse risau kot2 si jejaka jatuh ke tangan pompuan len. Tapi si gadis haruslah percaya pada 'best woman win' dan yg penting percaya pd 'jodoh itu di tangan Allah S.W.T.' Jage je lah hubungan korang elok2 jgn sampai si jejaka berubah hati. Aku juz jadi diri sendiri bile berkwn ngan sesape. Tapi aku takkan sesekali merampas boipren org oke!jgn risau. Itu pasti. Aku ni bkn lah perempuan yg HEBAT yg bole nk mencairkan hati lelaki n buat lelaki sng2 je nk terpikat kat aku. Aku ni jenis yg biase2 je. Tak hot, seksi, menggoda. I'm not that kind of lady lah!ambik hak org mmg bkn hobi aku ape tah lg cite2 aku. Dan bile org cube nak amik hak aku mmg mnjadik kepantangan aku lah kan. Aku akan bangkit menuntut bela sampai aku dpt hak aku blk.. harap maap lah pd sesape yg pernah merase tuntutan bela dariku itu yerk. Mmg tu lah cara aku..jadi...

"Aku tak amik hak ko, ko jgn nak amik hak aku pulak!"


Friday, May 27, 2011

kerja!kerja!kerja!

uh...cmne lah agknye performance aku sbb ni lah first time aku keje beb!excited ade,nervous pon ade. Mcm2 prasaan bermain di mindaku!wahh!haha. Harap2 sgalanye brjln ngan lancar. Aku pon keje kat kiosk jual shawl aje, kire ok lah tu. Saje2 keje wat isi mase lapang cuti2 nih,dpt jugak duit drp duk umah je xwat pape,sdar2 cuti da abiz. Lgpon dlm otak aku skang ni asik duk pikirkan duit je. Aku da mule rase yg duit tu tersangatlah penting.  Xde org nk bg kite duit sng2 je klu kite x usaha sendiri kann. Sronok gak bile tgk kwn aku yg berbakat cam http://honeydasaman.blogspot.com/ bole menyanyi, sore sdp, muke cantik..bole wat duit arn. Aku yg xde bakat ni kene lah cr inisiatif len nak cr duit. Da besar ni kene pandai2 lah nak idop arn. Sampai bile nk hrpkan mak ayh je. Lgpon bole gak cari pengalaman, improve the way I communicate with people. Tu sume bergune jugak utk aku in the future..so...good luck tu myself! =)


"Life is precious!so you are!"

Saturday, May 21, 2011

U are my Pussy cats!

Hey...right now i really love my cats.....the three cats!kucin yg comel, nakal, aktif n manje..rindunye kat kowang.Pelik kan?budak yg takot kucin dlu ni, skang bole rindu2 kat kucin pulak. But tu lah..mmg pelik. Mule2 dule mmg aku x ske kat dowang nih, asl nmpk dwg dkat ngan aku je, aku mule lah jrit, lari..tapi lame2 da x larat da nk lari, nak jerit. Slowly aku cube men2 ngan dowang. And at last aku da bole pgg dowang!eh jap,bia aku knlkan dowang sekor2..


Dwg ade 3 ekor. 2 betina 1 jantan. Betina tu yg tompok2 n coklat, jantan yg kelabu. Nme dwg special sgt smpi x bole nk mention kat sini.hehe. Tapi yg plg aku syg yg ni haa....


Dia ni comey sgt... bile tgk dia, it reminds me of someone...dia manje n akn diam bile aku duk men2 ngan bulu dia. Dia ni lah si teruna.hehe.

yg ni plak bulu dia plg cantekk dlm adik bradik dia. Dia pon plg suke bersihkan bulu dia. Ari2 duk jilat bulu sendiri, tiap 1 jam lah!


Lg sekor aku xsempat nak snap gambo lah sbb yg tu jarang duk menempek kat aku.
comey kan dowang ni?dowang ni lah yg plg suke memekak kat umah sewa kitowang. Suke panjat sane sini, men bola dlm umah, panjat katil kitorang pastu gigit2 kitowang. Kadang2 geram, rase nk mara je..tapi kalau tade dwg rindu lah plak. Tu lah yg aku rase skang ni..I really miss my favorite cat..tp...dia da ilang...hopefully dia bek2 skang ni, dpt cr mkn sendiri tak pon dpt jmp tuan baru...Love u cat... :'(

Friday, May 20, 2011

EmOsi dAn WaNiTa...

Urm, bile bercakap pasal emosi, mesti org akan kaitkan dgn wanita. Wanita dan emosi mmg tak dpt dipisahkan. Da mcm BFF pulak kan?yelah, mne taknye, bile org sebut je emosi tak stabil, mule lah kluar words saintifik mcm PMS, morning sickness, kurang gule..oops!kurang gule?haha..tu da masok bab len oke.

Wanita@perempuan@gadis atau ape2 saje yg membawa gene XX adalah pemilik emosi yg glabah, over acting, jiwang, perasan, dan prasaan2 yg sewaktu dgnnye. Btol ke?hmm...aku tak nak lah cite pasal fakta kat sini kan, tapi nak bagi pendapat aku je berkaitan ngan emosi dan wanita nih. Hm, let say lah kite skang ni berada dlm situasi yg happy, mungkin org akn tgk cara girls express kan dorang punye happy tu agak melampau atau org bese ckp 'gedik'. Tapi tapi tapi......bile dlm situasi yg happy tu tadi si pompuan ni bajet cool,  cover prasaan gedik depa tuh, org akn kate cmni lak.. "eww...poyo nye minah ni,,bajet good2 je,kerek" kannn?????
Wajarkah???

Kadang2 kesian tgk wanita nih, slalu jadi mangsa keadaan. Nak wat tu x bole, nak wat ni x bole. Sume bnde kene observe, mcm jd bahan ujikaji pulak kadang2. Tapi pada aku, x kesa lah ape org nak kate. Nak pandang serong ke, nak pandang keji ke, ade aku kesa?ape pon x bole lah. Bole mati taw???kalau org nak kate aku KEREK, mulut laser, gedik, heyy so what?ade aku susahkan idop kowang ke?xde kan?kan?kan?so....jgn sibok!

Skarang ni aku nak cite pulak pasal emosi wanita berkenaan C.I.N.T.A. Wanita ni kan, kalau da jatuh cinta, prangai dia lain taw. Dia ade symptom2 dia. Symptom2 awal, dia mule senyum sorang2, tgk laptop senyum, tgk fon senyum, paling parah tu tgk diri sendiri dlm cermin pon bole senyum. Tak taw lah klako tgk diri sendiri ke ckp cam aku bkn pompuan kannn. Next, dia mule rase gelisah alah resah bile handphone dia 1 ari x bunyik. Tak kesa lah, handphone ke, inbox/chat kat FB ke, skype ke...serba x kena je idop dia, cam mati laki.. Slain tu, dia mule lah tunjuk prangai pelik mcm suke brangan, mengelamun..dan yg plg penting skali, dia mule nak bukak youtube duk feeling2 lagu jiwang, xkire lah melalak sorang2 ke, hafal lagu tu smpi lebam ke, duk lyn tiap2 mlm sblm tido ke...hah tu lah, pas 2 mule lah nak dedicate lagu tu utk diri sendiri. haha. Glabah kan??susa sebnanye jadik pompuan ni, setiap prasaan diambil kire. Tak kire lah prasaan sayang, cinta, suke, marah, sedih,,sume akan ditonjolkan se'direct' mungkin. Tapi lelaki takkan phm. Dowang x mungkin akan phm sbb dwg xkan pnh bole jd pompuan, wpon dwg cube nak menyelami ati wanita, dowang tetap xkan dpt rase ape yg wanita rase. Itulah kelebihan wanita. kelebihankah???

Kadang2 wanita tu nmpk je keras, kasar, mcm xde prasaan. Tapi dlm ati dia Tuhan saje yg tahu, betapa mendayu-dayunye ati seorang wanita...hehe. Jadi....jgn lah sakiti hati wanita. Sebab skali hati wanita terguris, kesannye smpi bile2 pon akan terase.....InsyaAllah....

*Sekian di pagi bute yg dibelenggu kebosanan.

Monday, May 16, 2011

Goodbye Arau...

Alhamdulillah..
Akhirnye slesai jugak penantian ktwg yg dah berkurun lamenye nih. Mule2 aritu tunggu mase nak abiz final exam, bile da abiz exam tunggu mase nak gi kem pulak, and then menanti detik nak pindah rumah. Now, sumenye da settle, barang2 aku and housemates tersayang sumenye da slamat dipindahkan ke rumah baru kitowang. Syukur sangat2 sbb sgalanya berjalan dgn lancar. Thanks to our seniors yg sudi tlg ktwg angkut brg2. Untung lah ade senior baik ati cam korang kann.hehe.

Dengan muke aku yg burnt tak hengatt ni, sronok lah nak balik umah kan. Nasib lah xde sape2 da nk tgk aku kat sane. So kesa ape aku klu muke cam haremm pon kan. Hopefully aku slamat sampai ke johor. Amiin....tapi tak rse excited sgt pon nk balik kali ni. Rase biase2 je. Mmg lah rindu kat family, tp ntahlah, takde ape pon yg sronok kat sane tu. Tinggal kenangan je. Takde sape pon yg tunggu aku kat bus stand cam slalu. So, xde ape lah yg wat aku rse x sabo nk balik. Sebab tu lah aku melengah je nak balik. Nasib lah duit da abiz, klu tak aku duk lagi kat sini wat intersesi. 

Ape nak wat cuti lame2 nih?kalau ikotkan nk duk umah je, keje pon malas. But i need money!so x bole duduk saje lah,, bak kate SALEH kan..kene lah keje. Sebab for sure duit aku tak cukup utk idop sem dpn kat bumi arau yg indah ni. Takkan lah asik nak mintak duit mak ayah je kan. Kesian lah kat dowang. Kalau bole tu xnk lah slalu sgt mintak duit. Ayah pon da x keje. So kene lah pndi2 uruskan duit aku nih. Mcm mne lah nk idop kat johor ni. Harap2 lah tak terserempak ngan si dia, bole mati aku. Tu yg rase xnk balik tu.huhu. Takpe lah, smpi bile nak lari kan. Satu hari nti ttp akn jmp jugak. Bile tu we never know. 




"You guys always make me laugh..thank you friends!"

Friday, May 6, 2011

Biarkan Aku..

Kadang2 kite mmg perlukan ruang utk bersendiri, layan prasaan, renung dan muhasabah diri kita. Tak semestinye kite kene sentiasa berteman, bergelak ketawa ngan kawan2. Cam ape yg aku alami skarang ni. Aku rase mcm nak duk sendiri, swg2..aku rase lg tenang. Bkn aku malas nk lyn kwn2 aku. Tapi entah lah, tetibe je aku rase nak nangis. Nak nangis sowang2. Rase cam nak lari pegi tempat len n nangis puas2. Pelik kan?tapi tu lah emosi, yang kite sendiri kadang2 tak paham dgn emosi kite sendiri. 

Biarlah...org lain takkan paham ape yg kite rase. Kite je yg paham diri kite sendiri. Skarang baru aku paham kenapa kdg2 tu org diam, dan tak nak bergaul dgn org lain. Mungkin dia perlukan some space utk diri sendiri. Jadi, kite jgn lah mudah sgt nak menilai org lain. Everything happens with reasons. Nobody knows. Hny diri sendiri je yg tau tiap ape yg berlaku dlm diri kita. 

That's all for for today..sebab tak tau sgt nak share ngan sape, so i decided to share it with my deary blog. Peace..=)

Tuesday, May 3, 2011

Ape itu Kebahagiaan?

Bahagia....
Satu perkataan yg susah nak ditafsirkan. Ade org bahagia bila ade boipren/girlfriend, ade org rase bahagia bile dpt abizkan mase ngan family, kwn2, dan jgn rase pelik bile ade org yg rse bahagia bile idop swg2 ngan dunia  dia je. Lain org lain pendapat tentang kebahagiaan. Tapi ade tak yg rase bahagia bile tgk org len derita?kejam kan. Tapi tu lah hakikat idop, x smua manusia baik kat dunia ni. 

Bagi aku pulak, kebahagiaan tu dtg ikot musim. Kadang2 aku rase bahagia bile ade someone 'special' ngan aku, ade org blanja aku care pasal aku, ade org text aku ari2, ucap I love u sblm tido..tapi kadang2 aku rase lagi bahagia bile idop sendiri tanpa someone yg kononnye special uh. Aku rase lagi bahagia, lagi 'alive' bile dapat lepak2, gelak2 ngan kawan2 aku yg happening, tak pyh susa2 nak pikir pasal 'mata air', nak jiwang2 tiap mse..have fun sentiase!

Tapi bile tgk kawan aku org len bahagia ngan pasangan masing2 rase jeles lah pulak. Nak jugak mcm dowang. Gedik kan?tulah, bile ade boipren nak clash, bile da clash amik kau, srupa org gile talak. Ouch!Tulah, manusia mmg xpnh bersyukur kan..tapi aku happy bile kwn aku happy. Jeles tu bkn brmaksud nk rampas boipren dwg, tapi jeles yg positif oke. Yelarr, kite pon nak jugak rase disayangi oleh org yg kite syg. 

Hurm...tak pe lah, ade family especially mak ayah yg syg kite pon da cukop baik lah kan. Tak payah lah nak mintak lebih sgt. Jodoh masing2 Allah dah tetapkan. Yg penting kite sentiasa doa bia dpt bakal suami yg dpt bimbing kite dunia akhirat. Aminnn.....

Saturday, April 23, 2011

Hey Awak!

Hey Awak!
Sampai bila awak nak jaohkan diri dari saye hah?awak tau tak saye rindu nak borak2 ngan awak, nak gurau senda ngan awak, nak lepak2 chill ngan awak...rindu sangat mase kite rapat dulu taw tak..

Hey Awak!
Awak da tak nak kwn ngan saye lagi ke?ape salah saye?saye ade kecikkan ati awak ke?ke awak tak suke ngan prangai saye yg menyakitkan ati nih?awak da bosan ke nak kwn ngan saye?awak taw tak, saye suke kwn ngan awak. Awak satu pale ngan saye, awak bley layan prangai saye, bile ngan awak saye rase selesa sgt. Saye tak penah rase kekok atau pon bosan. Bile ngan awak, saye bole cakap ape aje, mcm kite da bertaon-taon kenal.

Hey Awak!
Awak ingat lagi tak mase fes time kite jumpe?awak tegur saye tapi mase tu saye wat muke takde prasaan je. Awak ckp saye sombong, tapi saye mmg camtu ngan org yg baru saye knl. Tapi bile kite da knl awak nmpk saye jadi org len, even saye lagi bising dari awak, kan?lagi satu, lagi satu, lagi satu, awak igt lagi tak saat2 kite abizkan mase same2. Sume moment tu saye ingat lagi taw awak, xde satu pon yg saye lupe. 

Hey Awak!
Bile ek kali terakhir kite jumpe?bile kali terakhir kite bercakap?bile kali terakhir kite komen2 kat fb n chat2 kat fb?n bile pulak kali terakhir kite texting?awak ingat lg tak?

Hey Awak!
Maybe awak da lupe sume tu. Tapi kalau awak nak tau, saye tak pnh lupe walau sikit pon. Kenape ek?hmmm....sebab....saye syg sangat kat awak. Saye syg sgt kwn saye. Kalau bole saye nk kite kwn sampai bile2. Saye tak nak ilang kwn yg saye syg. Tapi maybe saye tak bermakne utk awk, sbb kite pon xde lah knl lame sgt kan. Takpe lah, moge awak hepy ngan life awak. Saye doakan awak bahagie. Kebahagiaan awak adelah kebahagiaan saye jugak. Jadi saye takkan ganggu awak lagi. Mungkin satu mase nanti kite akan kawan balik. Bile tu saye pon tak tau. But saye tetap kat sini tunggu awak....

FRIENDSHIP NEVER END


Sunday, April 17, 2011

Thanks for the advice...

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. Begitulah juga ......... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.... Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.... Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.... Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal. Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....


i'm sorry that i hurt him,,but i don't love him anymore..he will be more painful if i accept him but i can't love him..so,by leaving him is the best way for us....



Thursday, April 7, 2011

Nasihat untuk BERLIAN...

Pagi ni, bile BERLIAN bgn je dari tido, BERLIAN harap BERLIAN akn dpt lupekan ape yg berlaku semalam dan hari2 sebelumnya. BERLIAN nak lupekan sume bnde2 mengarut yg x patot BERLIAN fikir. Yg ade dlm fikiran BERLIAN skang ni, BERLIAN nk be happy the way i am. Nak kosongkan fikiran, and only focus on my study. Yup2!tak lame lagi kan nak final, so bek BERLIAN fikir psl study, assignments, presentations..huhu..manyak2..takde mase da nak fikir pasal bende len. Kalau tak fikir pasal kerja pon, fikir camne nak enjoy and hiburkan hati. Kan ke lagi best. Bukan berniat nak lari drp masalah oke. Tapi masalah tu kalau kita bebankan sangat dalam pale otak bole stress tau. Kalau stress nanti mule lah nak nangis lah, nak ngamuk, bad mood sampai pandang org pon mcm nak mintak penampo.tak suke, tak suke, tak suke! aku adalah seorang BERLIAN yg suke pada keseronokan, bergelak ketawa, wat lawak bodo, dan segala benda yg gile2 lah. BERLIAN tak suke tgk org menangis, tak suke tgk org bad mood, kusam, dan yg sewaktu dengannya. Maka, BERLIAN pon takkan jadi seperti itu. *wink!

BERLIAN rase lega sangat skang ni, sebab dpt lepaskan diri dari si dia. BERLIAN malas lah nak fikir pasal CINTA wat mase ni. Bikin kusut aje. Mmg lah nampak mcm BERLIAN yg jahat, sbb BERLIAN yg tinggalkan si dia. Tapi, takde sape yg bole selami ati kite, org len takkan phm. Masing2 punye hidup, punye prasaan kan. Kite tak bole lah nak expect org len akan phm ape yg kite rase. No way!jadi, kite haruslah wat keputusan sendiri mengikut ape yg kite rase baik utk diri dan kehidupan kite di masa hadapan. Kite yang mengawal diri kite, dan kite yg menentukan mase dpn kite. Jadi, bile da wat keputusan tu silelah tetap pada pendirian oke BERLIAN. syabas!=)

 Skang ni BERLIAN nak berkawan je ngan sume org. Cume kene lah jage batasan. Kene ingat ye wahai BERLIAN,   kalau nak berkawan tu tgk2 lah sikit, jgn lebih2 ngan boipren org. Kang ade yg kene baham ngan sang kekasih kang. BAHAYA! BERLIAN bukanlah perempuan yg suke mengganggu apatah lagi merampas boipren perempuan lain. Niat di hati hanyalah nak berkawan. Tak lebih dari tu. Untuk perempuan tersebut pon, tak payah nak gelabah sangatlah yerk. Jage aje lah 'mata air' kamu tu elok2, supaya si dia tak terlepas ke tangan perempuan lain. Tapi takpe lah, kalau kamu tak suke BERLIAN berkawan ngan boipren kamu, BERLIAN akan undur diri. Kamu jgn risau apatah lagi rase terancam ye. Da takde lagi istilah 'kembar' antara BERLIAN dan boipren kamu. Kami hanyalah 'senior' dan 'junior' yg hanya akan berjumpa bila ada urusan penting...that's it!

Sekian, terima kasih.....
assalamualaikum.

Tuesday, March 8, 2011

Payar Island with love...

Hye alls!
harini i nak cite kat u alls sume pasal......trip...again....mesti korang sume ckp aku ni x abiz2 g jalan kan,,mmg tu lah keje aku. Yang pastinye klu berjln tu mesti lah tempatnye pulau,,dan pantai,,dan laut.. tu aje lah.=)
Dah name pon student marin kan,,so aku dan air mmg tak dpt dipisahkan lah. Tapi aku bkn pegi jalan saje2...kene wat report jugak tau. Kali ni pny trip free sikit lah. Sbb banyak abizkan mase mandi laut je. Pastu pulak ade shooting ngan RTM utk disiarkan kat TV1 tahun depan.  Kitowang bertolak dari kuala kedah ke pulau payar nek boat nelayan. Ni lah first time aku nek boat nelayan, Boat dia agak besar jugak lah, muat 70 org students. Perjalanan lebih kurang 1 jam setengah tu mmg best sangat2. Yelah, nek boat nelayan, nikmati keindahan lautan yg luas..=P

Sampai2 je kat pulau payar, kitowang sume troz tukar swimming suit and pegi snorkelling. Ini adalah first time oke aku snorkelling. So cam xbese sangat lah. Nak pakai goggle pon agak payah. Tapi sronok lah dpt swim tengah sikit sambil tgk dlm laut. Cube yg kacau nye ade manyak sangat baby jellyfish geget aku. Sakit taw!

Lepas da agak2 penat snorkelling kitowang pon nek pantai and gi makan kat dlm boat. Lauk dia mmg best lah, fresh dari laut. Ikan, sotong..nyumm...nyum....klu ari2 aku duk dlm boat mau gemok aku. Paz da mkn uh, aku n da geng pon pegi wat water quality, amik sample air utk observe phytoplankton bile balik nti...Paz da siap uh, pe lagi..kitowang pon sambung balik mandi pantai sampai ptg. Yelah,,da reti swimming, pastu da boleh dive pulak. Mmg terase lah nikmat mandi laut. Kalau tak duk kat tepi2 aje..

Dalam pukul 4 ptg tu, penasihat kitowang pon announce lah our next activity before balik iaitu beriadah di pantai sambil membesihkan pantai. Aku n da geng of course lah amik port dlm air. Kitowang kutip lah pape smph yg ktwg jmp dlm laut...Nga carik2 tu terjumpe pulak lah sea cucumber...First time jmp kn,,batak tak hengat. Klu boleh nk bwk balik. =)

Dalam lebih kurang pukul 5 uh kitowang pon nek, bersihkan badan and bersiap2 utk balik..Mmg penat lah sbb satu hari troz balik kan. Sampai pulak malam2... Tapi rase enjoy sangat2..aku rase ni lah trip yg plg enjoy setakat ni...Kenapa?hehe...biarlah rahsia.....=P

Ok lah..korang check it out lah pictures yg aku tangkap mase kat payar island ni k....daa~


Wednesday, March 2, 2011

Love and Loyalty...

Cinta merupakan satu prasaan yg susah nak ditafsirkan. Kadang2 kite rase kite betol2 dah jatuh cinta ngan si dia, tapi kadang2 tu kite rase cam tak pulak. Pelik kan?tapi tu lah C.I.N.T.A. 

Mungkin tu lah prasaan aku skang ni,, dilema...Aku tak tau lah sebab aku skang ni jauh dari si dia ke, kitowang jarang in touch ke..aku rase prasaan cinta tu da makin berkurang je skang nih. Nak bgtau perkara sebenar kat dia, rase cam tak sampai hati lak. Dia mmg mengharap sangat kat aku. Tapi entahlah, aku rase mcm masih terlalu muda+terlalu cpt utk aku pilih scara serius pasangan hidup aku.

Orang cakap bila someone tu ade dpn mate kite, kite tak reti nak appreciate. Tapi bile kite sedar yg kite dah kehilangan dia, baru lah time tu menyesal tak hengat, mule lah nak terkejar2 balik kat dia. Aku tak nak lah diri aku jadi cam tu. Si dia mmg baik utk aku, tapi cukup ke?cukup ke stakat tu?tak bersyukur ke aku nih?hm....susahnye. Rase malas nak bercinta, pening2 kan kpala. Sebab tu bile aku kat sini aku malas nak contact si dia sangat. Aku banyak habiskan mase ngan kawan2. Borak2, gurau, wat kpala gile kitowang. Bende tu lagi wat aku rase fun, wat aku rase dpt nikmati zaman remaja ni puas2. 

Tu lah dugaan bile couple jauh2 ni. Bile kite mule rapat ngan 'lelaki' lain, cite sume masalah kat org tu, bergurau ngan org tu, rase cam hubungan dgn si dia makin tergugat. Memang masih terlalu muda utk wat pilihan. Tapi xnak lah 'yang dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran'-hah, aku da kate, jgn bagi aku berfalsafah. Aku ni tak suka kalau tgk org curang, tak setia. Mmg pantang sgt2 lah. And klu blh aku pon nak cube lah elakkan diri aku drp terjrumus ke dlm kancah tersebut. Mintak simpang lah weyh!!!


Tapi tu lah, makin cube aku elak, makin lah 'bnde' tu dekat ngan aku. Aku teringin gak lah nak jadi single tapi bile single gatal nak berpakwe lak cam kwn2 aku..bebas nak wat ape yg kite suke, nak berkawan ngan sape pon, sume tu tak jadi hal. Tapi bile ade boipren ni ape yg kite wat cam terikat sikit. Yelah, kite kene jugaklah jage hati org yg kite syg and org yg syg kite kan. Tu lah masalahnye skang nih. Aku nak ckp kat si dia pon rase cam tak sampai hati.  takpe lah,,aku malas nak fikir. Kalau ade jodoh ade lah, tapi kalau jodoh aku ngan org lain, kite kene lah saling redha......chill!
Enhanced by Zemanta

Saturday, February 26, 2011

My First Trip (2)..

Harini aku nak story mori kat i ollz bout my 2nd trip to Pulau Tuba, Langkawi. 2nd day ni kire yg plg syok lah antara sume ari yg len. Sbbnye, arini aku and my team members berjaya abizkan keje kitowang dlm mase yg singkat je. Pas tu kitowang banyak abizkan mase dgn membuang mase, jln2 keliling kampung, wat extra tuition class, amik gambo, and mcm2 lagi lah. 2nd day ni mmg bg kenangan yg indah wat aku dr pagi smpi malam. *wink.
Malas lah nk ce cite byk2..u olls tgk je lah gambo k....





Wednesday, February 23, 2011

My First Trip (1)..

Dah lame rasenye tak update blog haku nih. Almaklumlah, busy sokmo. Jumaat lepas, tanggal 18 Feb 2011 termaktublah perjanjian aku dan dia kami students of BSc. Marine Tech dgn lecturer MAR410 utk pegi ke Pulau Tuba, Langkawi, demi melaksanakan eksperimen kami di sana. 


18 Feb 2011:
Pagi2 lagi aku dan cik2 housemates da bangon dgn mengantuknye bersemangatnye sebab malam td tido lambat ni lah first trip kitowang. Pegi Langkawi lagi taw. Kitowang pon mule lah sebarkan kpd rakyat jelata yg bahawasanya kitowang nk g holiday Langkawi, dan amik lah order yg bermacam2 dari ramai org... 
mase ni nga kat jeti kuala perlis sblm ke langkawi

Dalam pukul 9 pagi, kami, mariners da nek feri utk ke langkawi. Mase perjalanan dlm lebih kurang sejam jugak lah. Sempat tido gak lah aku sementara nak sampai Langkawi uh. Walaupun sebelum nih da de pengalaman nek feri ngan family gi Langkawi, tapi rase batak tu tetap ade sbb kali ni aku pergi ngan kwn2 dan..............haha.

Lepas dah pening2 nek feri akhirnye kami sampai jugak kat tempat yg dituju. Mase mule2 sampai uh kami sume diberi mase lebih kurang setengah jam untuk makan dan lepak2 kat jeti pulau langkawi. Ingatkan taknak lah bli pape dulu sbb pikir balik nti baru nak bli. Lemak ar dtg2 nk angkut brg seguni. Mmg tak lah kan. Lepas da cyap mkn tu, kitowang sume kene pegi kat jeti dekat2 situ sbb nak nek boat pegi pulau tuba, tempat kitowang nak stay 3 ari ni...Agak lame jugak kitowang tunggu tgh2 panas uh kan. Boat tak jugak smpi2. Ketiak da agak berkuah, muke da berminyak tak hengat. Keje amik gambo je lah, tak pon wat 'ketupat'. Mmg arini keje kitowang sume menunggu je lah. Dari pagi sampai ke petang dan mlm mmg menunggu semata. Dah sampai pulau tuba pon tunggu lagi. Walaupon kat pulau tuba xde pape sangat, just kawasan perkampungan yg dikelilingi laut, tapi mmg sronok & dpt tenangkan fikiran lah kat sane. Lagi2 bile waktu malam duk kat atas jambatan tepi laut sambil amik angin malam. Mmg masyuk wa ckp luuuu......
 
chalet yg kitowang duduk mmg btol2 tepi pantai..sangat best. Petang tu kitowang ingatkan dpt lah lyn2 jiwang kat tepi pantai. Tapi miss Nawwar wat rombakan mase,so kitowang kene masuk mangrove petang tu. Nak letak gambo tapi mase pegi mangrove rase malas nak bawak kamera. So, korang dengo je lah hikayat aku ni ekh. Mase nak pegi mangrove tu mmg seronok dua-ronok dan beronok-ronok lah kitowang kan sbb kumpulan pertama yang gerak,,kire kitowang xpayah lah nak masok mangrove dlm sangat. Tapi yg xsyok nye,,boleh pulak boat uitm berhenti jaoh giler,, sampai kitowang kene menapak sejaoh2 tidak. Mmg bahagia lah kan sbb group kitowang je yg kene menapak. Abg J ni mmg nak kene. Tpi xpe lah,,dapat gak round2 kampung kat situ sambil tgk LEMBU. 
Kitowang mmg abizkan keje cepat2 bia dpt balik dan bersantai-santaian. Kat mangrove tu banyak jugak lah kitowang jumpe organisms yg xpnh tgk dpn mate,,,contohnye peanut worm & mud skipper(belacak). Mmg best experience lah yg kitowang dpt kat sini. 
Malam tu kitowang xdpt tido atas katil sbb senior da cop dulu. So kitowang pon duk bertafakur kat atas lantai sambil share slimut 4 org & buat 'ketupat' sebelum tido....'_'

Tuesday, February 8, 2011

Bestnye Jadi Diri Saye!!!!

Ade yg kate lebih baik jadi diri sendiri. Tak hipokrit. Tak bermuka-muka dpn org lain. Tapi ade yg kate kadang2 kite kene hipokrit demi utk menjaga ati sesetengah pihak. Ade pulak yg berpendapat baik idop ngan dunia sendiri je. Sendiri tak susa, tak jugak menyusahkan org lain.

Mane satu yg betol nih?i mean, mane satu yg positif?Ade sesetengah manusia ni jenis yg men cakap je ape yg dia suke tanpa amik kire ati org len. Yg ni dikire jadi diri sendiri lar kot. Manusia len plak yg aku jumpe diri sendiri jugak agaknye dpn org tu dia pendam je ape yg dia xpuas ati, tapi blkg mengata tak hengat dunia. Yg ni hipokrit lar kot.

Tapi sebenarnye stiap ape yg kite wat tu ade pro dan kontranye. Kadang2 kite rase diri kite btol, tapi org len nmpk tak btol. Tu lah lumrah dunia....

Tapi bg aku, slagi aku blom kawin bia lar aq nikmati idop kat dunia ni puas2. Enjoy, berkawan ngan sume org, n wat ape yg aku minat. Bia lar ape yg org len nak kate. Sampai bile kite nak idop under control org len kan. Bkn maksudnye aku nak idop ngan dunia aku je. Kite ni suke atau tak mmg akan jd bhn umpatan org len. Tak kire lar kalau kite bek ke, klu jht lagi lar. Mulut org mmg x blh nak tutup. Slagi kite tak mencari pasal ngan org len, tu pon da kire bagus. Berkawan ngan sume org, tak kire sape pon dia. Bak kate org tu, tak pilih bulu lah. Tapi jgn plak kite idop dibayangi kawan kite. Ikot je ape kwn kite wat, pe kawan kite kate. Kite pon HARUS ade pendirian idop sendiri.....




  Ape yg aku tropong tu?lelaki kah?haha. sori sikit. Tu slh satu eksperimen utk subjek MARINE CULTURE AND BEHAVIOR yg aku wat baru2 ni. Yg ake pegang tu nme dia refractometer. Gunenye utk check salinity of water@kemasinan air. Batak gak aku mse fes2 gune mende uh.haha. Gambo yg atas skali lak aktiviti lapang aku. Tu kat arau, nak cari kasut getah utk gi masok selut. Tu try je. Tapi x bli lagi pon smpi arini.
Tu la antare mende2 yg bley wat aku epy kat sini slain drp makan. Benda yg x epy malas nak cite,,biarlah ku pendam sebuah duka.
Sekian, terima kasih....

Saturday, January 29, 2011

"kerana pulut santan binasa...

...kerana mulut badan binasa"

Tujuan entry ni ditulis bukanlah utk menghina sesiapa,,jauh skali nk menjatuhkan org lain. Hanya utk muhasabah diri semata2...bukan ape,,kadang2 kite ni terOVER mengutok org lain,,tapi kite x sedar prangai kite lagi BUSUK berbanding org itu...

Aku ni pon bknnye baek sgt persis malaikat. Kadang2 pon aku ade wat silap jugak. yelah...mulut org dan mulut kite ni sendiri mmg susa nk control, x semudah nak control cun.kan3?

Memang x dinafikan lah,, kite ni klu nmpk umat yg pelik2 sikit mulelah nak mengata, nak gelakkan smpi terabur gigi. Kite ni kadang2 x prasan yg org yg digelakkan itu dan org yg x digelakkan juga perasan perbuatan kite. Mule lah org tu kecik ati ++ maki2 dlm ati. Dah kite dpt dose free2 je kan...sronok btol...
Tapi skang ni aku nak lah bercerita tentang seorang hamba Allah ni. 'bliau' ni mungkin lah bley dikategorikan sebagai -cun sikit- dr yang x cun. xnk lah berkata pasal rupa, sbb CANTIK itu kan subjektif. 

TETAPI.....

Perlu ke 'bliau' menaik tarafkan diri 'bliau' sbg yg plg sempurna kat dunia ni smpikan 'bliau' boleh memandang rendah pada org laen????x kesa lah klu 'bliau' nk mengata org len. Tapi yg plg x blh ditrima dek akal nih...tergamak 'bliau' ngutok kwn sendiri?x kesa lah klu nk gurau kdg2 kn,,tp agak2 lah..kite kn de ati dan prasaan. Klu diri sendiri kene kutok taw plak touching. Pastu x masal nak kate org jelezkn  'bliau' plak. x koserr nyah taw...

'bliau' kate: "ish,,gediknye minah ni..pantang nmpk jantan,,sume dy nk sapu."

tup..tup.. tgk...'bliau' pule yg menyapu bersih jantan itu. kot ye pon da gatai, tgk2 lar sikit jantan mne yg nk disapunye....kaji2 dlu....ni x,,buaya pon buaya lah....@#$%^&*!
'bliau' kate: "cukop lah ____ swg, aku akan setia je ngan dia."

TIBE2....

bermanja-manjaan pulak ngan laki laen....ish2....xkesa la kan klu 'bliau' nk ade laki laen,,bnda tu normal bagi yg da bese wat...tapi jgn lah nk mengaku yg diri tu baek, bak kate pepatah "masok bakul duk angkat sendiri"..tak ssuai taw!kite sbg manusia jgn lah nk duk kondem org len..kite ni kene lah cermin2 kan diri kite ni dlu. Kite ni pon bukannya perfect. 

'Bliau' ni bkn lah jaat,,cumenye 'bliau' ni agak pendengki. 'bliau' x bley tgk org len lebih sikit dari 'bliau'. Nanti kluar lah ayat2 yg berbau hinaan dr mulut 'bliau'.

YE...

Aku harap aku dpt mengelakkan diri dari 'bliau' agar prangai INDAH 'bliau' tu x menurun ke aku..mudah-mudahan....  sesungguhnye aku da x tahan nk berdamping dgn 'bliau'. Tapi nk wat camne,,suda terlanjur...nyett!!!

-jgn fikir bebukan ye dr ayat di atas-

xpelah,,hrp2 benda2 lagha ni tak mengganggu study aku. Aku klu blh nk idop ngan aman. Tak nak la gado ngan sesape. Tapi jgn pule mengambil kesempatan dgn mencari gado ngan aku..itu mmg dah menjadi kepantangan aku...
buat pembaca semua...len kali klu nk cakap tu bwk2 lah susun ayt yg sedap didengar sikit. Tolonglah lah amik kire ati dan prasaan org len dulu sblm berckp. Klu org sume da anti kite nanti susa plak idop kite. Jgn nak ikot pale kite je. Sbb idop kite ni suke atau tak, kite tetap memerlukan bantuan org lain..kite x boleh idop ngan dunia kite sendiri je....

SEKIAN....
 

 

Friday, January 28, 2011

It's All About JANUARY

Memang da lme sunggoh aku x update blog ni. Almaklumlah hidup tanpa tenet mmg begitu lah gamaknye...entry aku kali ni pon aku juz nak tunjok2 gambo kat hangpa smua je aktivitas aku sepanjang januari ni kat Arau, Perlis.Jempot2 lah tgk yerk....

Aktiviti sblm masok klas:



Kem Marin Randau:

 












Birthday housemate:



Tu je lah utk arini. Insyaallah aku akan update entry aku sebelum aku balik Arau next saturday oke!chow...