Thursday, September 5, 2013

Kerabu Sotong

Hello.... brief intro pasal kerabu ni, aku tak delah tau sgt asal usul kerabu. Tapi yang aku tahu, org melayu mmg terkenal lah dgn ulam-ulaman. Kalau pegi kedai-kedai makan kat Utara nun, mmg bole dikatakan MESTI ada la ulam-ulaman sebagai side dish dorang. Ape kaitan ulaman dgn kerabu?mcm sume org tau, kerabu ni tak dimasak atas api pon, die byk gune sayuran yg biasa dibuat ulam cthnya bunga kantan sbg campuran dlm kerabu tu. Aku pon  mula minat mkn kerabu ni mase duk kat Perlis lah. Haritu aku teringin pulak nk mkn kerabu sotong tapi tak pernah buat pon. Kira first time lah kan.. So nak share la sikit resepi nye yg mudah dan cepat tu.. kuantiti tak dinyatakan sbb ikot suka masing-masing la yek. Ade yg suka manis, masam, pedas, so plus minus ikot rasa sendiri je lah...

Bahan-bahan:
Sotong (direbus)
Air rebusan sotong (sikit je)
Serai (hiris nipis)
Bunga kantan (hiris nipis)
Tomato (potong dadu)
Cili padi (dihiris)
Lada merah (hiris serong)
Lada hijau (hiris serong)
Air perahan limau nipis
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Mula-mula rebus sotong sehingga masak. Toskan.
2. Campurkan sotong yg dah ditoskan dgn serai, bunga kantan, tomato, cili padi, lada hijau dan lada merah.
3. Perasakan dengan garam, gula dan air perahan limau nipis. 
4. Akhir sekali letakkan sedikit air rebusan sotong. Siap! bahan-bahan tu kalau nak ditambah dgn bahan lain pon boleh. Rasa dia mmg pehhhhh sedapppp! 



"SEKIAN"

No comments:

Post a Comment